Založ si blog

Zajtra vyjde slnko

Dážď so sebou prináša zvláštnu nostalgiu. Zrazu sa v celom kraji zatiahne šedá vlhká opona a prebiehala prestavba rekvizít okolitého sveta. Dážď je čakanie na niečo nové, svieže, čo so sebou na lúčoch prinášajú tie rána, keď búrku opatrne strieda slnce. Tie rána, keď vzduchom sa valí čerstvosť a steblá trávy už pomaly vysychajú.

Občas aj my potrebujeme reštart. Prestavbu rekvizít vlastného ja. Oddych, očistu. Život nás každý deň kúpe v mori emócií, situácií, etáp a ťažkých skúšok, ktoré musíme prekonať, aj keď sme iba obyčajní slabí ľudia a nikto sa nás nepýta, či vieme cez to všetko preplávať.

Myslíme si, že je ťažké hádať sa v európskom parlamente v štyroch svetových jazykoch s diplomatmi v sakách od Diora. Že je ťažké vyšvihnúť sa z našich zemepisných šírok na riaditeľa IBM v USA, hrat nba alebo študovať v Edinburgu módu. Potichu obdivujeme takých ľudí a opretí o rýľ uznanlivo pokyvkávame hlavou, že to je pravý úspech, zatiaľ, čo my iba plejeme jahody kdesi na lazoch.

Mať však chorých rodičov, strachovať sa o budúcnosť vlastných detí, zažívať denne stres v práci, čo nie je len klišé, ale veľmi vážna skutočnosť, to je tiež ťažké. Lebo úspech nie je iba mať titul z Yale, úspech je, keď vášmu dieťaťu vypučia zelené lístky zo šošovice zasadenej do vlhkej vaty. Úspech je, keď žena v siedmom mesiaci vyteríga štyri nákupné tašky z mesta až domov. úspech je vo všetkých tých malých veľkých veciach, ktoré nás tak znepokojujú, že sú málo v porovnaní s tým, čo robia ostatní.

Toto sú víťazstvá väčšiny našich dní. A nikto nás zrejme nikdy nenominuje na hrdinu roka, či ocení medailou zo zlata za aktualne vysledky, že vieme živiť rodinu za štyri eurá na deň.

Máme za to, že veci, čo stoja za uznanie, zvádzajú len tí okolo nás. Trápi nás, že nie sme dosť dobrí, nehodní, nezaujímaví. Ale prečo by nám muselo záležať na veciach, ktoré robia iní? prečo je v nás tá zvláštna poondiata zodpovednosť myslieť si, že robíme menej ako ostatní? Veľmi sa podceňujeme, pritom denne zvládame oveľa viac, ako si myslíme.

Sú rána, kedy okná našej duše sú vybičované ako okná chátrajúceho novinového stánku, po týždňovej búrke. Niekedy skáčeme z blata do kaluže, alebo nás prívalová vlna okolností rozmočí ako papierovú vreckovku.

Ale po takých dňoch vedzme, že prídu rána, kedy znova vtáky začnú spievať a vyletia maľovať oblohy. Že všetky naše skúšky, sú len ľudské a presne takí, akí sme, sme pre tento svet dôležití.

Veľký obdiv patrí všetkým hrdinom každodenných dní, ktorí plávajú v daždi života. Ktorí zápolia, snažia sa, ktorým sa nedarí, alebo im ubúda síl.

Môj oco, keď je zle, hovorí iba: ,,Zajtra vyjde slnko.“ Niekedy sa na neho hnevám, že nevymyslí niečo poetickejšie. Ale tak to je. Poézia života obyčajných ľudí je jednoduchá. A či prší, či nie, slnko vychádza každý deň. A aj keď za hejnami mračien, stále tam je. Ako záruka niečoho dobrého.

A my, aj keď mame mokre topanky alebo tenisky, alebo práve prechádzame niečím ťažkým, máme preto stále nárok veriť v naše krajšie a silnejšie zajtrajšky.

Chut do prace

01.06.2014

Sústrediť sa.. Na hudbu. Na tú tajomnú zvláštnu a zázračnú chvíľku, kedy sa všetko zastaví.. Kedy všetko stíchne a v žiari reflektorov – vypínam celý svet.. Sústrediť sa. Pre chvíľku, kedy sa zase všetko zdá krásne a zmysluplné. Vypnúť. Myseľ. Vypnúť kontrolované Racio, ktoré sa stále hlási o slovo a neúnavne nám chce dávať svoje kázanie. Stop! Strih, [...]

Kytica kvetov

29.05.2014

Nech v akýchkoľvek topánkach chodíme po svete, prosím, buďme k sebe láskaví. Prechádzala som popod bránu nášho starého hotela k svojmu autu, keď som pri plných kontajneroch zbadala počerného mladého muža, na sebe sportove oblecenie. Vyzeral ako ind, už iba tá bodka medzi očami mu chýbala k tejto identite. Nedávno som zistila, že tá bodka sa vyrába z popola posvätných [...]

Skusenosti s pracou

27.05.2014

Mám 43 rokov. Pracovať som začala v osemnástich, teda od roku 1989. V tom roku prebehla nežná revolúcia, takže môžem s kľudným svedomím vyhlásiť,že všetky moje skúsenosti na pracovnom poli sú už porevolučné. Rada by som porovnala pracovné podmienky v jednotlivých zamestnaniach,ktorými som prešla. V mojom prvom zamestnaní, či skôr u prvého zamestnávateľa, som [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 30529x
Priemerná čítanosť článkov: 2035x

Autor blogu

Kategórie